Fijnstof

Fijnstof zie je niet met het blote oog en veel mensen weten dan ook niet of de lucht die zij inademen schoon is of vervuild. Fijnstof wordt veroorzaakt door verschillende bronnen, waaronder veeteelt, zware industrie en uitlaatgassen. Maar wat nog vrij onbekend is, is dat de rook die vrijkomt bij het stoken van hout een belangrijke vervuiler is van onze lucht. Volgens recent onderzoek van het RIVM is maar liefst 23% van fijnstof in de lucht afkomstig van houtstook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan open haarden, pelletkachels, barbecues en vuurkorven. Houtstook is ontzettend schadelijk voor de gezondheid en draagt bij aan uiteenlopende ziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart- en vaatziekten.

Het burgermeetnetwerk

Hoe meer meetpunten, hoe meer data, en hoe betrouwbaarder het beeld dat ontstaat. Daarom is het belangrijk om steeds meer deelnemers te vinden zodat er een fijnmazig netwerk van meetpunten ontstaat in onze provincie. Er zijn relatief veel meetpunten in de steden (Utrecht en Amersfoort), maar nog weinig in het buitengebied. Maar ook in steden is het nog steeds relevant om meer meetpunten te hebben, zodat je verschillen tussen wijken kunt analyseren (grenst een wijk aan een drukke verkeersader, bijvoorbeeld, en wat is het effect daarvan?).

Om zichtbaar te maken dat het inderdaad slecht gesteld is met de luchtkwaliteit en gemeenten ertoe te bewegen actief beleid hierop te voeren, zijn in veel gemeenten bewoners begonnen met het meten van onder andere fijnstof in hun omgeving. Zij delen hun data op zogeheten open source data netwerken, zodat iedereen toegang heeft tot deze informatie. Deze beweging van burgermeetnetwerken, ook wel “citizen science” genoemd, is wereldwijd in opkomst. Enerzijds heeft dit te maken met de ontwikkelingen in technologie waardoor betrouwbare (zelf-bouw) meetapparatuur betaalbaar is geworden, anderzijds met de noodzaak tot maatschappelijk activisme, waarbij overheden onder druk gezet moeten worden om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Hoe kun jij meedoen?

Via onderstaande knop kun je werkgroep Woudenberg mailen om aan te geven dat je mee wilt doen. In je mail kun je het volgende aangeven:

  1. Ik wil ook een meetkastje. Daarbij kun je aangeven of je het kastje zelf wil bouwen of het kant-en-klaar wil bestellen. Op basis van hoeveel mensen een kastje willen, kunnen we kijken of we een grote bestelling kunnen doen en de kastjes onder leden kunnen verdelen. Een kant en klaar meetkastje kost 75 euro.

  2. Ik hou van techniek. We willen graag een groepje mensen bij elkaar brengen dat kan helpen bij het bouwen/installeren van de kastjes en die eventueel als technisch expert kunnen fungeren in de diverse gemeenten. Heb je interesse, laat het ons weten.

  3. Ik wil mijn eigen kastje bouwen. Tot slot willen we zelf-bouw workshops gaan organiseren zodat leden onder deskundige begeleiding een meetkastje in elkaar kunnen zetten. De kosten hiervoor zijn gelijk aan het aanschaffen van meetkastje, dus dit kost je ook tussen de 50 en 70 euro. Als je aan een workshop mee wilt doen, laat het ons dan weten!

Mail naar: woudenberg@partijvoordedieren.nl

Snuffelfietsproject

Fietsen is gezond, maar is de lucht wel schoon?

Snuffelfietsen meten hoge concentraties fijnstof op wegen rondom Woudenberg

De werkgroep Partij voor de Dieren Woudenberg heeft met behulp van fietsmeetkastjes, de “snuffelfietsen”, een maand lang de concentratie aan fijnstof gemeten op verschillende fietstrajecten. De resultaten laten zien dat de gemiddelde fijnstofwaarden hoog zijn en tegen de in Nederland toegestane fijnstofwaarden aan zitten, met regelmatig grote uitschieters ver boven Nederlandse normen en vele malen hoger dan de normen gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De werkgroep doet dan ook een beroep op het huidige college en de raad om proactief maatregelen te nemen om fijnstof terug te dringen, zoals ook is beloofd met de ondertekening van het Schone Lucht Akkoord.

Meer lezen? Kijk dan op deze pagina.

Tot slot

Omdat burgermeetnetwerken wellicht voor sommigen nog onbekend terrein is, hebben we een overzicht gemaakt met meest-gestelde vragen en een lijst met informatieve links en artikelen. Wil je dus meer weten, stuur ons een mailtje en dan sturen we je deze informatie graag toe. Ook bij overige vragen horen we graag van je. Heel graag nodigen we alle leden uit om zich aan te sluiten bij de burgermeetnetwerken voor fijnstof! Zo kunnen we zorgen voor meer kennis en inzicht in luchtkwaliteit, dragen we bij aan bewustwording bij inwoners en gemeenten en werken we toe naar een schone lucht in de hele provincie Utrecht.

Mail naar: woudenberg@partijvoordedieren.nl